Anuarul General al Instrucţiunii Publice din anul şcolar 1864 – 1865, editat sub redacţia lui V. A. Urechia, la pagina 49, atestă înfiinţarea unei şcoli primare, care şi-a deschis porţile pentru copiii din zonă la data de 15 septembrie 1865, în localitatea Sculeni, plasa Braniştea. Şcoala şi-a început activitatea având 21 de elevi înscrişi în clasa întâi. La aceeaşi dată, şi şcoala din Cârpiţi şi-a deschis porţile pentru copiii din sat. Au luat fiinţă, apoi, alte unităţi de învăţământ în celelalte sate ale comunei: Şendreni (1905), Icuşeni (1879), Frăsuleni (1876).
Şcolile din comună au trecut printr-o perioadă mai grea în timpul celui de-al doilea război mondial, când aceste sate s-au aflat pe linia frontului sub tirurile de artilerie, fiind distruse case, şcoli, biserici, înregistrându-se şi numeroase pierderi umane.
În aproape un secol şi jumătate, la şcolile din comună au predat cadre didactice bine pregătite, care au contribuit la ridicarea gradului de cultură şi civilizaţie în rândul sătenilor. Generaţiile care s-au format la aceste şcoli constituie un minunat şir al tradiţiei şi un model pentru elevii de astăzi. Există un spirit al şcolii şi o coeziune între generaţii: foştii absolvenţi îşi aduc propriii copii pentru a învăţa la şcoala unde au învăţat şi ei, iar unii absolvenţi predau, astăzi, la şcoli din comună.
Începând cu secolul al XIX-lea, învăţământul în comuna Victoria a fost organizat doar pentru clasele I – IV. Din anii ’30, s-au înfiinţat şi clase complementare (a V-a, a VI-a şi a VII-a), unde disciplinele de cultură generală erau predate de învăţători calificaţi, câte două zile pe săptămână, iar instruirea practică era asigurată de un maistru calificat, cursuri care se finalizau cu un examen de absolvire. În 1966 a absolvit prima promoţie a învăţământului general de 8 ani, care nu a mai susţinut examen de absolvire. Din 1980 învăţământul obligatoriu s-a generalizat la 10 clase.
În perioada anilor 1976 – 1978 s-au organizat cursuri de fără frecvenţă pentru clasele V – VIII, pe care le-au urmat şi absolvit cei care nu aveau decât patru clase primare.
Din 1987 până în 1991 au fost organizate cursuri comasate ale liceului seral, cu profil agroindustrial.
În perioada anilor 1990 – 2002, la Victoria au funcţionat clase ale şcolii de ucenici, cu specializările confecţii-tricotaje şi agricol.
Din anul 2002, devine Școala de Arte si Meserii organizand cursuri, pentru absolvenţii claselor a VIII-a din comună, dar şi din satele din împrejurimi (satul Cotu lui Ivan – comuna Golăieşti, satul Cotu Morii – comuna Popricani), la specializările textile-pielărie şi agricol, nivelul I de calificare.
Din anul şcolar 2009 – 2010, şcoala organizeaza cursuri de liceu tehnologic – ciclul inferior, profil tehnic cu specializările textile –pielărie şi agricol. În anul şcolar 2009 – 2010 a terminat ultima clasă de SAM, nivel I de calificare cu specializarea textile – pielărie.
În anul şcolar 2011 -2012 Şcoala de Arte şi Meserii a devenit Grupul Şcolar ,, Ionel Teodoreanu” – Victoria şi a obtinut autorizare pentru ciclul superior al liceului tehnologic cu calificarea: tehnician designer vestimentar.
Din anul scolar 2012 – 2013 scoala va purta numele de Liceul Tehnologic ,,Ionel Teodoreanu’’.
Din anul scolar 2017 -2018 scoala isi schimba numele in Scoala Profesionala ,,Ionel Teoodreanu’’ Victoria in urma incheierii ciclului liceal.
Astăzi, în comuna Victoria funcţionează o singură unitate de învăţământ cu personalitate juridică, Scoala Profesionala „Ionel Teodoreanu” Victoria , căreia îi sunt arondate alte cinci locaţii din satele componente. Acestea sunt: gradinita cu program normal Victoria; Icuşeni, cu grădiniţă şi clasele I – VIII; Frăsuleni, cu grădiniţă şi clasele I – IV; Icuşeni–Deal, cu clasele I-IV; Stânca, cu clasele I-IV şi grădiniţă.
Începând cu anul şcolar 2015 – 2016 locaţia Luceni a fost comasată în cadrul Şcolii cu clasele I – IV Icuşeni datorită numărului mic de copii., iar clasele V -VIII de la Scoala Frasuleni au fost comasati la Scoala Profesionala ,,Ionel Teodoreanu’’ Victoria.
Din anul şcolar 2013 -2014 elevii sunt pregătiţi în meseria de confecţioner produse textile, nivel II de calificare în cadrul şcolii profesionale de 2 ani.
Pentru anul şcolar 2014 – 2015, în urma examenului de admitere susţinut de elevi s-au înfiinţat două clase cu un efectiv total de 44 de elevii ce urmează cursurile şcolii profesionale de 3 ani, calificându-se în meseria de confecţioner produse textile.
Începând cu anul şcolar 2012 – 2013 elevii liceului au susţinut primul examen de bacalaureat.
Începând cu anul școlar 2017 -2018 examenele de certificare a competențelor profesionale nivel III, au fost organizate în școală. Indiferent de locul de organizare, procentul de promovare la aceste examene a fost de 100%.